Tym razem zespoły projektowe z gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych wysłuchały obejrzały ciekawą prezentację "Pulitzery w gastronomii czyli Gwiazdki Michelin". Gwiazdki te są przyznawane przez inspektorów kulinarnych. Znalezienie się w przewodniku to potwierdzenie opanowania sztuki restauracyjnej niemalże perfekcyjnie. Samo wyróżnienie Gwiazdką Michelin jest dla restauratora tak jak dla piłkarza zdobycie mistrzostw świata. Mistrzostwo to jednak można stracić, dlatego też utrzymanie gwiazdki jest równie ważne jak jej zdobycie. Uczestnicy projektu dowiedzieli się też kto przyznaje takie wyróżnienia i jakie są kryteria oceny.
Dopełnieniem był pokaz filmów przygotowywania potraw przez najsłynniejszych szefów kuchni.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3B: Aleksandra Cieślak, Katarzyna Klimkiewicz i Joanna Łaźna.
Renata Frasz