Każda klasa przygotowała stoiska, przy których można było degustować różne rodzaje herbat, nie tylko najbardziej popularną – czarną, ale również zieloną, czerwoną i białą. To jednak nie wszystko…
Na stoiskach można było dowiedzieć się, skąd pochodzi serwowana herbata oraz podziwiać akcesoria służące do jej parzenia i podawania. Niezwykle ciekawe było stoisko z herbatą zieloną (przygotowane przez klasę 2D), gdzie oprócz napoju o wielu ciekawych smakach częstowano również wspaniałymi ciasteczkami z dodatkiem zielonej herbaty.
Przedstawiciele poszczególnych klas przedstawili prezentacje poświęcone historii herbaty jako napoju, miejsc i warunków uprawy, znaczeniu biologicznemu i właściwościom zdrowotnym poszczególnych odmian tej rośliny. Nie zabrakło też analizy pod względem chemicznym, której towarzyszył pokaz kilku prostych doświadczeń potwierdzających m.in. obecność polifenoli w naparze herbacianym. Ciekawą okazała się również prezentacja przedstawiająca „wątek herbaciany” w sztuce – malarstwie, muzyce, ceramice i literaturze.
Zwieńczeniem obchodów Dnia Herbaty było wystąpienie Gościa specjalnego – pani Agaty Ożarowskiej, absolwentki naszej szkoły. Pani Agata – z wykształcenia biolog-ornitolog, ekolog i fotograf jest miłośniczką podróży. Interesuje ją codzienne życie mieszkańców różnych stron świata, dlatego też na kierunki swoich wypraw wybiera najczęściej zakątki, gdzie życie płynie swoim rytmem, prawie bez zdobyczy cywilizacji. Tym razem opowiedziała o swoich przeżyciach i wrażeniach z podróży do Birmy, dokąd udała się tropem … herbaty. Jako smakosz i miłośnik herbacianych naparów przedstawiła wiele ciekawostek związanych z uprawą, zbiorem i parzeniem. Prelekcję wzbogacały fotografie wykonane w niezwykłych okolicznościach przyrody.