Byliśmy podzieleni na trzy grupy, każda prowadziła eksperymenty w innym laboratorium. Jednym z zadań było oznaczenie twardości surowej wody wodociągowej, przegotowanej wody wodociągowej i wody destylowanej metodą miareczkowania kompleksometrycznego. Każdy mógł zbadać własną wodę – okazało się, że woda wodociągowa przywieziona z Gniezna ma znaczną twardość, która wynosi nawet 17 stopni niemieckich. Twardość wody wiąże się z obecnością w niej jonów wapnia i magnezu. Twarda woda wymaga stosowania większych ilości mydła, w czasie jej podgrzewania wytrąca się tzw. kamień kotłowy.
W drugim laboratorium wytrącaliśmy barwne osady związków trudno rozpuszczalnych w wodzie, prowadziliśmy reakcje zmiany stopni utlenienia pierwiastków i reakcje kompleksowania kationów metali. Badaliśmy jak sole różnych metali wprowadzone do płomienia palnika gazowego zmieniają jego barwę.
W ostatniej, odwiedzonej przez nas pracowni realizowaliśmy ćwiczenia z chemii organicznej. Przeprowadziliśmy testy identyfikacyjne związków nienasyconych, nauczyliśmy się odróżniać rzędowość alkoholi i utlenialiśmy alkohole pierwszo i drugorzędowe. Wszystkim zapadły w pamięci reakcje identyfikacyjne aldehydów - próby Tollensa i Trommera.
Po zakończeniu doświadczeń zwiedziliśmy gmach Wydziału Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej. Niektórzy poważnie zastanawiają się nad podjęciem dalszej nauki na tej uczelni.
Sprawozdanie napisała Malwina Skrzynska
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |